Känipelin säännöt

Pelin idea

Jokainen pelaaja kerää pöytään juomia. Juomat juotuaan pelaaja saa käniä. Tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon käniä.

Alkuvalmistelut

Jokaiselle pelaajalle jaetaan 5 korttia kuvapuoli alaspäin. Korttien järjestystä kädessä ei saa missään vaiheessa peliä muuttaa. Loput kortit asetetaan kolmeen suurin piirtein yhtä suureen kasaan keskelle pelialustaa. Tästä eteenpäin kortteja nostetaan siten, että sama pelaaja ei saa nostaa samasta pakasta kahta korttia peräkkäin.

Pelaaja voi kerätä 2 tai 3 juomaa kerrallaan. Kolmatta juomaa varten tarvitaan kolmas käsi.

Kun kortit loppuvat, sekoitetaan poistokasa ja tehdään siitä uudet kolme kasaa.

Vuoron kulku

  1. Korttien laitto pöytään
  2. Korttien nosto ja kaupankäynti
  3. Korttien laittaminen pöytään
  4. Korttien nosto käteen

1. Korttien laitto pöytään

Pelaaja laittaa pöytään päällimmäisen kortin kädestään. Jos pöydässä on jo samanlaisia kortteja, laitetaan kortti samaan kasaan, muuten tyhjään tilaan. Jos pelaajalla ei ole pöydässä tilaa, on hänen ensin juotava pois jotain vanhoja juomiaan tai hommata kolmas käsi.

Seuraavaksi pelaaja saa halutessaan laittaa toisen päällimmäisen kortin kädestään pöytään. Jos pelaaja laittaa kortin, toimii hän samoin kuin ensimmäisenkin kortin kanssa.

Jos vuorossa olevalla pelaajalla ei ole kortteja kädessään, ohittaa hän tämän vuoron.

2. Korttien nosto ja kaupankäynti

Pelaaja nostaa pakasta 2 korttia eteensä kuvapuoli ylöspäin. Nyt muut pelaajat voivat tehdä kauppaa vuorossa olevan pelaajan kanssa. Vaihdot tehdään vaihtosääntöjen mukaan.

3. Korttien laittaminen pöytään

Vuorossa oleva pelaaja ja muut pelaajat, jotka tekivät vaihtokauppoja, laittavat saamansa kortit pöytään. Jos pöydässä ei ole samaa korttia ennestään tai pöydässä ei ole tilaa, tulee pelaajan ensin juoda jokin vanha juomansa pois. Vaihtoehtoisesti pelaaja voi myös hommata kolmannen käden.

4. Korttien nosto käteen

Pelaaja nostaa yhden kortin jokaisesta pakasta. Kortit laitetaan käteen viimeisiksi nostojärjestyksessä.

Vaihtosäännöt

Juomien juominen

Pelaaja voi juoda pöydässään olevat juomat missä vaiheessa peliä tahansa. Tällöin hän kääntää korttien lukumäärän ja juoman laadun mukaan kortin osoittaman määrän kortteja omaan känipinoonsa. Juodessaan juomaa, pelaajan on juotava kaikki pöydässä olevat samanlaiset juomat. Loput kortit laitetaan poistopakkaan. Pelaaja voi juoda juoman, vaikka ei saisi siitä yhtään käniä.

Kortin kuva

Korttia luetaan seuraavasti:

Juoduista juomista saa känejä seuraavan taulukon mukaisesti:

Juoma Kortteja
pakassa
Tarvitaan käniin
1 2 3 4
HWF (Herkkuwiinifestarit) 24 4 7 10 12
Lappari 22 4 7 9 11
Tuoppi 20 4 6 8 10
Stoutti 18 3 6 8 9
Punkku 16 3 5 7 8
Taskulämmin 14 3 5 6 7
Kossu 12 2 4 6 7
Minttukaakao 10 2 4 5 6
GT 8 2 3 4 5
Jallu 6 - 2 3 -
Hauki 4 - 2 3 4

Kolmas käsi

Jokainen pelaaja voi kerran pelin aikana hommata kolmannen käden. Tällöin hän ottaa kolmas käsi -kortin ja asettaa sen pöytäänsä. Pelaaja, jolla on kolmas käsi, voi pitää pöydässään kerralla kolmea eri juomaa normaalin kahden sijaan. Hommatessaan kolmannen käden pelaaja menettää kolme käniä. Mikäli pelaajalla ei ole kolmea käniä, ei hän voi saada kolmatta kättä.

Pelin loppuminen

Peli loppuu, kun pakka on sekoitettu kolme kertaa, eikä pelaaja voi enää suorittaa seuraavaa kohtaa sääntöjen mukaan. Tällöin kaikki pelaajat voivat vielä juoda pöydässään olevat juomat. Mikäli kortteja on kohdassa 2 jäljellä enää yksi, suoritetaan vuoro siten, että nostetaan vain yksi kortti.

Pelin voittaja

Pelin voittaa se pelaaja, jolla on pelin loputtua eniten känejä.

Viimeksi muokattu 29.9.2008

webmaster (ät) perho.org